Klipperaak Tijl Uilenspiegel

definitieve wijzigingsbesluiten: 07-11-2005  ID: 11225

Beschrijving

De klipperaak ‘Tijl Uilenspiegel’ is beschermd als monument bij ministerieel besluit van 15 september 1997. Op 2 juli 2002 werd toelating gegeven om de klipperaak over te plaatsen naar de scheepshelling te Kruibeke (Rupelmonde), dat bekrachtigd werd via een wijzigingsbesluit op 7 november 2005.

Waarden

De Klipperaak ‘Tijl Uilenspiegel’, anno 1896 nrGD3259-B, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

uniek en goed bewaard voorbeeld van een Belgische klipperaak die in 1896 te Baasrode door de nu historische scheepswerf ‘Van Damme Freres et Adam’ als ‘Agir de Gand’ werd gebouwd en die ondanks latere verbouwingen zijn authenticiteit heeft behouden.

Tijl Uilenspiegel

Scheepsbouwersstraat (Kruibeke)
De Tijl Uilenspiegel is een zeldzaam voorbeeld van een Belgische klipperaak die in 1896 in Baasrode werd gebouwd.