Goet te Olsene

Beschrijving

Haantjesstraat nr. 41. "Goet te Olsene", historische hoeve met boerenhuis en site opklimmend tot de 16de eeuw. Historiek. Het "Goet te Olsene" was een leengoed van de baronie van Poeke. De hoeve was ooit eigendom van de Gentse patriciërsfamilie Sersanders. Ca. 1600 wordt de hoeve uitgebaat door weduwe Pieter Liebaert. Het geheel bestaat uit een boerenhu

Goet te Olsene

Haantjesstraat 41 (Tielt)
Historische hoeve met boerenhuis en site opklimmend tot de 16de eeuw. Het Goet te Olsene was een leengoed van de baronie van Poeke. Losstaande hoevegebouwen in verankerde baksteenbouw onder zadeldaken, in U-vorm rondom een onverhard en met gras begroeid erf met restant van een walgracht ten zuiden. Hoofdtoegang langs noordoostelijke erfoprit in grind, erftoegang via ijzeren hek. Aan oostzijde van het erf, ten noordoosten van het boerenhuis, een kleine stal met rechthoekige deuropeningen en kleine stalvenstertjes. In het verlengde ten noorden een groter stal-schuurvolume met licht getoogde muuropeningen en rechthoekige poorten, met aangebouwde hangar ten noorden.