Monument voor Peter Benoit

Fontein en monument voor Peter Benoit

De bescherming omvat het fontein-monument voor Peter Benoit in het park voor de feestzaal Harmonie.

Het beschermingsdossier evalueert de bescherming als volgt: "Het gedenkteken van Peter Benoit is een typisch voorbeeld van architectura minor in de strenge stijl van de nieuwe zakelijkheid van de dertiger jaren. Het mag gezien worden als een exponent van de veelzijdige werkzaamheid van de architekt Henry Van de Velde die er hier in geslaagd is op een beperkte oppervlakte door handig gebruik te maken van een trapvormige opbouw afgewisseld met waterpartijen een monumentaal geheel te creëren."

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002117, Antwerpen: Monument Peter Benoit (S.N., 1997).

Waarden

Het fontein-monument Peter Benoit is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, sociaal-culturele waarde

Gedenkteken ontworpen door de bekende architect Henry Van de Velde voor Peter Benoit, een van de toonaangevende Vlaamse muzikanten van zijn tijd. Op een beperkte oppervlakte streng opgebouwd geheel dat door gebruik van een gelede opbouw afgewisseld met waterpartijen een monumentaal karakter heeft.

Mechelsesteenweg 216 (Antwerpen)
In het park voor de feestzaal Harmonie is een arduinen gedenkteken met fontein voor Peter Benoit (1834-1901) gelegen, ontworpen door Henry van de Velde in 1933.