Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Gratie

Onze-Lieve-Vrouw van Gratiekerk

De bescherming omvat de Onze-Lieve-Vrouw van Gratiekerk.

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouw van Gratiekerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Kerk gebouwd als onderdeel van college en klooster van de jezuïeten langs de in 1866 aangelegde Frankrijklei. Dit gebouw behoort tot het oorspronkelijk 19de-eeuws stedenbouwkundig concept van de Antwerpse leien die naar het voorbeeld van de Ring van Wenen werden opgevat als een ruime boulevard waarlangs markante gebouwen lagen en waar deze kerk tot op de dag van vandaag een beeldbepalend element vormt in het stadsbeeld.

artistieke waarde

Kerk gebouwd in 1877-1881 in een monumentale neogotische stijl met een rijkelijk met polychromie versierd interieur. Ze behoort tot de reeks vroege neogotische kerkgebouwen die te Antwerpen werden opgericht.

Frankrijklei 89 (Antwerpen)
Georiënteerde neogotische kruisbasiliek van 1877-81, twee hoogste geledingen toren en spits van 1909-10, naar ontwerp van J. Bilmeyer en J. Van Riel.