Hoeve Klein Kraaienbroek

Beschrijving

Bruggestraat nr. 158. Hoeve z.g. "Klein Kraaienbroek" cf. topografische kaart, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Men spreekt ook over "Tanghens hof" verwijzend naar de familie Tanghe, de vroegere bewoners. Ligt nabij de Vierwege, toponiem aan het kruispunt van de Schietspoelstraat, Bruggesteenweg en, in noordelijke richting, de verdwenen "

Klein Kraaienbroek

Bruggestraat 158 (Ruiselede)
Hoeve "Klein Kraaienbroek" zie topografische kaart, losse bestanddelen rond een begraasd erf. Achterin gelegen, vanaf de Bruggestraat toegankelijk via een lange, bochtige oprit in asfalt maar vroeger (zie 18de- en 19de-eeuwse kaarten) met quasi rechte dreef toegankelijk vanaf de Schietspoelstraat. Voor het eerst afgebeeld op een figuratieve kaart met de bezittingen van de families Triest en Piers uit 1769. Groot begraasd erf. Twee bakstenen pijlers geven toegang tot het erf. Iets hoger gelegen woonhuis van rond 1884 met gekasseid toegangspaadje en stoep. Verankerde, bruine baksteen boven een grijsbeschilderde plint en met zadeldak. Ten zuiden van het erf situeert zich een dwarsschuur met 19de-eeuws uitzicht onder zadeldak met wagenhuis en geïncorporeerde stal.