Beschermd monument

Kantoorgebouw en werkplaats van de Naamlooze Maatschappij voor het bouwen van Burgershuizen

Beschermd monument van tot heden

ID
7380
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/7380

Besluiten

Art Nouveauwoningen en beeldbepalend geheel van de straat
definitieve beschermingsbesluiten: 04-12-2003  ID: 4123

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat het kantoorgebouw in neo-François I-stijl dat aan beide zijden geflankeerd wordt door twee art nouveau burgerhuizen eveneens naar ontwerp van Cols-Defever en ook gebouwd werd in 1902.Waarden

Grotehondstraat 42 en 44 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De gebouwen in de voorgestelde lijst zijn het werk van Alexis Van Mechelen, Emiel Thielens, Theodoor Vermeulen, Cols en Defever, Henri Verbuecken, G. Verbeke, Smet-Verhas, Albert Gondrexon, Joan Conink-Westenberg - Daniël Rosseels, Jacques De Weerdt, Jos Bascourt en Jules Hofman die in hun tijd tot de vooraanstaande Antwerpse architecten behoorden. In de periode van 1897 tot 1913 realiseerden ze te Antwerpen een aantal Art Nouveau gebouwen eerst in navolging van de Brusselse voorbeelden van Hankar en Horta, later volgens een eigen vormentaal waarbij het streven voorlag om de gevels als een totaalconcept te ontwerpen volgens de principes van de Art Nouveau. Deze gebouwen kwamen tot stand als opdrachten van de betere burgerij, in de stadsuitbreidingen die in de 19de eeuw begonnen waren. De voorgestelde lijst kan gezien worden als de reeks meest representatieve art-nouveaugebouwen die, buiten de wijk Zurenborg, in deze periode door deze architecten in Antwerpen gebouwd zijn. Ze vormen een homogeen geheel dat een beeld geeft van de wijze waarop de art nouveau in het Antwerpse milieu geïnterpreteerd werd en evolueerde tot een eigen stijl.
Binnen de groep neemt de De Marbaixstraat een aparte plaats in. Ze werd geopend in 1910 door architect De Weerdt. Nagenoeg alle huizen werden door hem ontworpen tussen 1909 en 1912 waardoor een zeer grote samenhang ontstaan is. In alle gevels is een of ander art-nouveau-element terug te vinden zoals dat door De Weerdt in zijn meer volkse vorm werd toegepast. Dit resulteerde in twee homogene straatwanden met lijstgevels in kleurige bak- en natuursteen in eclectische stijl waarin Art Nouveau elementen vermengd worden met neo-Vlaamserenaissance.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Kantoorgebouw en werkplaats van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen

Grotehondstraat 42-44 (Antwerpen)
Imposant eclectisch kantoorgebouw van de Naamloze Maatschappij van het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier, gebouwd in 1902 naar ontwerp van Cols en Defever.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.