Hoeve Goed ter Rietschilde of Rijsseele

Beschrijving

Hogeweg nr. 7. Hoeve zgn. "Goed ter Rietschilde" of "Rijsseele", teruggaand op de belangrijkste heerlijkheid langs de Noordbruggewech op en gedeeltelijk over de grens van Varsenare met Sint-Andries. Historiek. Zou gebouwd zijn als een versterking tijdens de invallen van de Noormannen, met een eerste vermelding als Rietsalda in 1243. De

Hoeve Goed ter Rietschilde

Hogeweg 7 (Jabbeke)
Teruggaand op de belangrijkste heerlijkheid langs de Noordbruggewech op en gedeeltelijk over de grens van Varsenare met Sint-Andries. De hoeve vormde het neerhof bij een vroeger opperhof met kasteel, met hoevegebouwen binnen een omwalling, die nu grotendeels gedempt is. De grachten om het opperhof in Sint-Andries zijn wel bewaard. Het boerenhuis is van het langgestrekte type, en bestaat uit een deels witgekalkte, gele baksteenbouw op gepekte plint, gevat onder pannen zadeldak. Ten zuiden, aansluitende paardenstal. Verder ten zuiden, schuur en stal onder een iets hoger zadeldak.