Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot heden

ID: 74046   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/74046

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Georiënteerd laatgotisch bedehuis met belangrijke resten van vroegere romaanse kerk. Ingeplant midden de dorpskom ten zuiden van het kasteel Beauvoorde. Omringend kerkhof en kerkpad respectievelijk afgezoomd met dubbele en enkele rij linden.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Wulveringemstraat zonder nummer (Veurne)
Georiënteerd laatgotisch bedehuis met belangrijke resten van vroegere romaanse kerk. Ingeplant midden de dorpskom ten zuiden van het kasteel Beauvoorde. Omringend kerkhof en kerkpad respectievelijk afgezoomd met dubbele en enkele rij linden.


Is de omvattende vaststelling van

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart (Wulveringem)

Veurne (Veurne)
De auteur van het oorspronkelijk orgel is onbekend; sommige organologen denken aan J.-J. Van der Haeghen (Rijsel) als mogelijke bouwer; het bouwjaar is te schatten rond 1780. Binnenin de orgelkast was een naaminscriptie te vinden, verwijzend naar J.-Fr. Guilmant (1752-1811) uit Saint-Omer. Kort ná 1802: levering van enkele nieuwe spelen door R. Germain (Ieper); volgens een archiefnotitie zou er pijpwerk geroofd zijn "door de troepen tijdens de fransche omwenteling". In 1823-24: levering van 3 registers door Ph. Liem (Izenberge) en verder onderhoud tot 1850. In 1843-45: diverse werken door S.-G. Hooghuys (Brugge). In 1852, 1866 en 1883: werken door P. Loncke (Hoogstade), en 1901 door Fr. Loncke (Esen). 1911-12: ombouw door M. Delmotte (Doornik). 1930: nazicht instrument en plaatsing electro-ventilator door J. Anneessens (Menen) In 1972: totale renovatie door Loncke en Zonen.


Toegangsdreef en gekandelaarde lindenrij kerk Wulveringem

Wulveringemstraat zonder nummer (Veurne)
Op het kerkhof bij de parochiekerk van Wulveringem is het wandelpad rondom afgeboord met een dubbele rij gekandelaarde zomerlindes. Ook de toegangsdreef tot de kerk is langs weerszijden voorzien van een rij lindes.


Twee op stam gezette geschoren hulsten

Wulveringemstraat zonder nummer (Veurne)
Op het kerkhof van Leisele werd tegen de zuidgevel van de parochiekerk een calvarie aangebracht. Het kruisbeeld wordt langs weerszijden geflankeerd door een op stam gezette geschoren hulst. Dankzij het wintergroen karakter is hulst een veel gebruikte soort op kerkhoven.