Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
74046
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/74046

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Georiënteerd laatgotisch bedehuis met belangrijke resten van vroegere romaanse kerk. Ingeplant midden de dorpskom ten zuiden van het kasteel Beauvoorde. Omringend kerkhof en kerkpad respectievelijk afgezoomd met dubbele en enkele rij linden.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Wulveringemstraat zonder nummer (Veurne)
Georiënteerd laatgotisch bedehuis met belangrijke resten van vroegere romaanse kerk. Ingeplant midden de dorpskom ten zuiden van het kasteel Beauvoorde. Omringend kerkhof en kerkpad respectievelijk afgezoomd met dubbele en enkele rij linden. Op het kerkhof onder meer oorlogsgedenkteken en Brits militair ereperk.

Is de omvattende vaststelling van

Geschoren buxushaagjes kerkhof Wulveringem

Wulveringemstraat zonder nummer (Veurne)
Op sierlijke wijze zijn de paden op het kerkhof afgeboord met palm. Het is een zeer oud gebruik om paden in moestuinen en kerkhoven af te boorden met buxus. Het is om die reden dat buxus of palmboompje, ook dikwijls randpalm wordt genoemd.


Oorlogsgedenkteken

Wulveringemstraat zonder nummer (Veurne)
Gedenkteken opgericht door het gemeentebestuur en de inwoners van Wulveringem ter herinnering aan de burgerlijke en militaire doden van Wulveringem uit de Eerste Wereldoorlog. Later werden de namen van twee doden uit de Tweede Wereldoorlog toegevoegd.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart (Wulveringem)

Wulveringemstraat zonder nummer (Veurne)
De auteur van het oorspronkelijk orgel is onbekend, mogelijk was het J.-J. Van der Haeghen (Rijsel); het bouwjaar is te schatten rond 1780. Binnenin de orgelkast was een naaminscriptie te vinden, verwijzend naar J.-Fr. Guilmant (1752-1811) uit Saint-Omer. In 1972 totale renovatie door Loncke en Zonen.


Toegangsdreef en gekandelaarde lindenrij kerk Wulveringem

Wulveringemstraat zonder nummer (Veurne)
Op het kerkhof bij de parochiekerk van Wulveringem is het wandelpad rondom afgeboord met een dubbele rij gekandelaarde zomerlindes. Ook de toegangsdreef tot de kerk is langs weerszijden voorzien van een rij lindes.


Twee op stam gezette geschoren hulsten

Wulveringemstraat zonder nummer (Veurne)
Op het kerkhof van Leisele werd tegen de zuidgevel van de parochiekerk een calvarie aangebracht. Het kruisbeeld wordt langs weerszijden geflankeerd door een op stam gezette geschoren hulst. Dankzij het wintergroen karakter is hulst een veel gebruikte soort op kerkhoven.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.