Dienstgebouw Nationale Maatschappij der Buurtspoorwegen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Voormalig dienstgebouw van de Nationale Maatschappij der Buurtspoorwegen, aanvankelijk van de lijn Gent-Zaffelare, nadien ook van de lijn Gent-Wetteren en Hamme. Gewitte bakstenen constructie onder zadeldaken. Oorspronkelijk een depotgebouw, later omgevormd tot stationsgebouw.

Forelstraat 147 (Gent)
Resterend gedeelte van een voormalig dienstgebouw van de Nationale Maatschappij der Buurtspoorwegen, aanvankelijk van de lijn Gent-Zaffelare. Volgens archiefstukken van 1887 gebouwd als depotgebouw, later omgevormd tot stationsgebouw. Gewitte bakstenen constructie onder zadeldaken. Links bureelgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen van het enkelhuistype met puntgevel. Rechts ervan lijstgevel van drie traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag hoog en dienst doende als goederenmagazijn. Volgens archiefstukken van respectievelijk 1904 en 1909, toevoeging van de bovenverdieping voor bediendenbureaus en wijziging van binneninrichting in functie van omvorming tot stationsgebouw.

Wordt opgevolgd door