Herenhuis

Geografisch pakket Sint-Maria-Horebeke

Beschrijving

De bescherming omvat het herenhuis, gelegen aan de Dorpsstraat ten zuiden van de dorpskern. De dorpskom van Sint-Maria-Horebeke is beschermd als dorpsgezicht.

Huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als dubbelhuis uit het tweede kwart van de 19de-eeuw met gerotseerde gevel, met op de hoeken in pleisterwerk uitgevoerd kettingverband, geriemde omlijstingen in pleisterwerk rond segmentboogvensters, deur met bovenlicht met symmetrische roedenverdeling gevat in een eenvoudige arduinen omlijsting, het geheel met voortuin van de straat afgescheiden door een gietijzeren afsluiting en hek.

Dorpsstraat 67 (Horebeke)
Alleenstaand burgernhuis met voortuin van de straat afgescheiden door een gietijzeren omheining op gecementeerd muurtje met gietijzeren hek. Dubbelhuis van vijf traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, volgens kadasterarchief van circa 1880.