Hoeve: boerenwoning

Beschermd monument van 08-07-1999 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Horebeke
Deelgemeente Sint-Maria-Horebeke
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 25 (Horebeke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45062/129.1
  • 4.01/45062/136.1
  • 4.01/45062/167.1
  • OO001877

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Geen afbeelding beschikbaar

Hoeve

Dorpsstraat 25, Horebeke (Oost-Vlaanderen)

Voormalige hoeve met aan de straat gelegen huis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (zwarte pannen), volgens kadasterarchief gebouwd door de kostersfamilie Ghys in het tweede kwart van de 19de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat het woonhuis van de voormalige hoeve, gelegen aan de Dorpsstraat. Het prieeltje van geschoren taxus achteraan de tuin is eveneens beschermd als monument; het geheel is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Sint-Maria-Horebeke.

Waarden

Woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als woonhuis daterend uit het tweede kwart tot midden van de 19de eeuw, met anderhalve bouwlaag onder zadeldak, met beraapte baksteengevel op gecementeerde plint, omlijste deur met onderverdeeld bovenlicht, deels blinde, deels met sierlijke roedenverdeling gevulde lunettevensters bij de mezzanineverdieping, in boogsegment afgedekte vensters met gepleisterde omlijsting en buitenluiken.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.