Sint-Pietersabdij: kloostergebouwen

Besluiten

Woningen, Sint-Antoniusgesticht, Sint-Katharinahospitaal, kloostergebouwen van de Sint-Pietersabdij, Groot en Klein Vleeshuis en stapelhuis

De kloostergebouwen van de Sint-Pietersabdij zijn beschermd als monument.

Waarden

Het kloostergebouw der Sint-Pieterabdij, thans kazerne, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu archeologische waarde

Sint-Pietersabdij en Sint-Pieterskerk

Kantienberg 5, 9, 9A-C, Sint-Pietersplein 9-12, 13-15 (Gent)
De Sint-Pietersabdij werd gesticht in de 7de eeuw door de Aquitaniër Amandus of een van zijn volgelingen. De abdij werd op korte tijd bijzonder machtig en verwierf ook buiten Gent grote bezittingen. De gebouwen getuigen van de verschillende bloei- en wederopbouwperiodes die de Sint-Pietersabdij doormaakte. We vinden er stijltechnisch romaanse, gotische, renaissance- en voornamelijk barokelementen in terug. Het gebouwencomplex wordt gedomineerd door de imposante abdijkerk, die vanaf 1629 in pure barokstijl opgetrokken werd en waarvan het ontwerp toegeschreven wordt aan Pieter Huyssens.