Gemeentehuis Beveren

Gemeentehuizen

Het 19de-eeuwse gemeentehuis is beschermd als monument.

Waarden

Het gemeentehuis van Beveren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Representatief voorbeeld van een gemeentehuis met opvallende veruiterlijkte vormgeving binnen een gemeentelijk I plattelands context als teken van burgerlijke macht en autonomie.

In de raadzaal bleef een opvallende, oorspronkelijke gaslantaarn bewaard.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het gemeentehuis heeft een eclectische vormgeving representatief voor de bouwperiode.
Het gemeentehuis behield zijn traphal en (vergrootte) gemeente-raadzaal. De gemeenteraadzaal behield een roodmarmeren schouwmantel, in de hoeken geflankeerd door twee afgeschuinde hoeken met nissen en twee dubbele toegangsdeuren. Het plafond werd met stuclijsten afgewerkt. Centraal hangt een fraaie, oorspronkelijk me gas gevoede, kroonluchter. De zaal gelegen boven de gemeenteraadzaal is van hetzelfde stucwerk voorzien. De traphal herbergt een fraaie houten Engelse trap.

historische waarde

Gemeentehuis in 1863 vernieuwd en heropgebouwd naar ontwerp van architect E. Serrure op de plaats van het toen vervallen landhuis van 1652.

Gemeentehuis van Beveren

Stationsstraat 2 (Beveren)
Gemeentehuis, gelegen op de hoek met de Stationsstraat, in 1863 'vernieuwd en heropgebouwd' naar ontwerp van architect Edmond Serrure, stedelijk bouwmeester van Sint-Niklaas, op de plaats van het toen vervallen 'Landhuis' van 1652.