Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth: hoevepoort

Abdij van Nazareth: hoevepoort en omgeving

De hoevepoort van de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het poortgebouw als volgt werd gemotiveerd: "enig zichtbaar restant van de voormalige abdij van Nazareth; in 1699 voltooid."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000667, Abdij van Nazareth, advies KCML (1986).

Waarden

Hoevepoort van de voormalige abdij van Nazareth is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Abdijdomein Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth

Nazaretdreef 99-103 (Lier)
Van de in 1235 opgerichte abdij, die in 1247 naar de Nazarethdreef verhuisde, blijft enkel nog het in 1762 opgerichte poortgebouw over. Het domein is toegankelijk via een beukendreef, de Nazarethdreef, in het zuidoosten. Een deel van de oorspronkelijke omgrachting van de abdij is nog bewaard gebleven.