Vinkemolen

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Houten windmolen ‘Vinkemolen’ werd voor het eerst vermeld in de 2de helft van de 17de eeuw. Bij hevige storm in november 1983 waait de molen omver. Ondanks het omverwaaien valt de schade goed mee en er wordt beslist om de molen te demonteren en elders her op te bouwen. Eerst wordt een site aan de Geraardsbergse Steenweg te Oosterzele voorgedragen. Na veel discussie wordt deze piste verlaten. Tot in 1997 lagen de onderdelen van de molen opgeslagen in een kleine loods. Nadien werden de restanten overgebracht naar Zwalm. In 2002-2003 werd de molen volledig terug maalvaardig opgebouwd op de Franskouter te Zwalm (Sint-Denijs-Boekel).

Vinkemolen

Wijlegem (Zwalm)
De Vinkemolen is een laat 17de-eeuwse houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die in 2002-2003 op zijn huidige plaats maalvaardig werd heropgebouwd.

Wordt opgevolgd door

Vinkemolen