Stadswoningen en winkels

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van 14-09-2009 tot 29-03-2019

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Grote Markt
Locatie Grote Markt 31, Grote Markt 33, Grote Markt 42, Grote Markt 50, Grote Markt 54, Grote Markt 56, Grote Markt 58 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers

Is de omvattende vaststelling van

Batenborch

Grote Markt 58, Antwerpen (Antwerpen)

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Fritz Van Peborgh-Dirickx, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1894. Daarbij bleef de klassieke houten winkelpui met smeedijzeren balkon bewaard, die in 1882 was aangebracht door Jean Dirickx naar een ontwerp door ingenieur-architect Jan Stordiau.

De dry Bellen en De Papegaey

Grote Markt 33, Antwerpen (Antwerpen)

Samenstel van twee traditionele diephuizen die opklimmen tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Tijdens de eerste helft van de 19de eeuw werden de oorspronkelijke topgevels verbouwd tot een neoclassicistische lijstgevel.

De groote Mortier

Grote Markt 54, Antwerpen (Antwerpen)

Meergezinswoning met winkel op de begane grond en oorspronkelijk acht huurkwartieren op de bovenverdiepingen, gebouwd in opdracht van Louis Van Peer, naar ontwerpen door de architect Joseph Merckx uit 1937-1938.

De gulden Treft

Grote Markt 42, Antwerpen (Antwerpen)

In kern traditioneel diephuis dat opklimt tot de eerste helft van de 17de eeuw. De blikslager Joannes H. Van Waeterschoodt liet in 1855 de getrapte geveltop vervangen door een derde verdieping. Charles Seldenslach ontwierp in 1886 de winkelpui met balkon.

De vier Heemskinderen

Grote Markt 31, Antwerpen (Antwerpen)

In kern traditioneel diephuis dat opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De Zwitserse banketbakker Andreas Tschander liet in 1813 de puntgevel verbouwen tot laatclassicistische lijstgevel.

De Wolf

Grote Markt 50, Antwerpen (Antwerpen)

Neoclassicistisch winkelhuis heropgebouwd naar een ontwerp door de aannemer Arnold Hertogs uit 1834. Opdrachtgever was de kuiper Frans Struyven, geboren in Tienen en gehuwd met Anna Barbara Jammart, die het pand in bezit had sinds 1826.

Den Bellaert

Grote Markt 56, Antwerpen (Antwerpen)

In kern traditioneel diephuis uit de 16de eeuw, ambachtshuis van de kousenmakers 1543 tot 1597. Apotheker Henri Antoine Joseph Cordemans liet in 1855 door aannemer J. Auguste Van Ek de trapgevel aanpassen tot lijstgevel.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eenvoudige bepleisterde of gecementeerde lijstgevels met rechthoekige vensters. 19de-eeuwse verbouwingen van oudere kernen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.