vastgesteld bouwkundig erfgoed

Stadswoningen en winkels

vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
74868
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/74868
10 m

Basis Lagen

Besluiten

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Eenvoudige bepleisterde of gecementeerde lijstgevels met rechthoekige vensters. 19de-eeuwse verbouwingen van oudere kernen.



Aanduiding van

Is de omvattende vaststelling van

Batenborch

Grote Markt 58 (Antwerpen)
Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Fritz Van Peborgh-Dirickx, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1894. Daarbij bleef de klassieke houten winkelpui met smeedijzeren balkon bewaard, die in 1882 was aangebracht door Jean Dirickx naar een ontwerp door ingenieur-architect Jan Stordiau.


De dry Bellen en De Papegaey

Grote Markt 33 (Antwerpen)
Samenstel van twee traditionele diephuizen die opklimmen tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. Tijdens de eerste helft van de 19de eeuw werden de oorspronkelijke topgevels verbouwd tot een neoclassicistische lijstgevel.


De groote Mortier

Grote Markt 54 (Antwerpen)
Meergezinswoning met winkel op de begane grond en oorspronkelijk acht huurkwartieren op de bovenverdiepingen, gebouwd in opdracht van Louis Van Peer, naar ontwerpen door de architect Joseph Merckx uit 1937-1938.


De gulden Treft

Grote Markt 42 (Antwerpen)
In kern traditioneel diephuis dat opklimt tot het midden van de 16de eeuw. De blikslager Joannes H. Van Waeterschoodt liet in 1855 de getrapte geveltop vervangen door een derde verdieping. Charles Seldenslach ontwierp in 1886 de winkelpui met balkon.


De vier Heemskinderen

Grote Markt 31 (Antwerpen)
In kern traditioneel diephuis dat opklimt tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw. De Zwitserse banketbakker Andreas Tschander liet in 1813 de puntgevel verbouwen tot laatclassicistische lijstgevel.


De Wolf

Grote Markt 50 (Antwerpen)
Neoclassicistisch winkelhuis heropgebouwd naar een ontwerp door de aannemer Arnoldus Josephus Hertogs uit 1834. Opdrachtgever was de kuiper Frans Struyven, geboren in Tienen en gehuwd met Anna Barbara Jammart, die het pand in bezit had sinds 1826.


Den Bellaert

Grote Markt 56 (Antwerpen)
In kern traditioneel diephuis uit de 16de eeuw, ambachtshuis van de kousenmakers 1543 tot 1597. Apotheker Henri Antoine Joseph Cordemans liet in 1855 door aannemer J. Auguste Van Ek de trapgevel aanpassen tot lijstgevel.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Stadswoningen en winkels [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/74868 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.