Gemeente Horebeke
Deelgemeente Sint-Maria-Horebeke
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 32 (Horebeke)
Alternatieve naam Café 't Hofken

Dorpsstraat 32, Horebeke (Oost-Vlaanderen)

Gerenoveerd dorpshuis, voorheen café 't Hofken (tot 1983). Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien), in kern daterend uit de 18de eeuw.

Typologiedorpswoningen
Datering18de eeuw

Beschrijving

De bescherming omvat de gerenoveerde dorpswoning die in de kern teruggaat tot de 18de eeuw. De woning is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde dorpskern van Sint-Maria-Horebeke.

Woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als eenlaags woonhuis uit de 18de eeuw, met naderhand gecementeerd gevel, van buitenluiken voorziene vensters, in korfboog afgewerkt deurtje met omlijsting in baksteen met oren en neuten, een gebogen druiplijst en bekronend nisje, met gelagzaal van een voormalige herberg waarbinnen zich nog originele interieurelementen bevinden, zoals een rijk versierde en gedateerde moerbalk (1765) en een haard.