Gemeentehuis en Vredegerecht Sint-Maria-Horebeke

Beschermd monument van 08-07-1999 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Horebeke
Deelgemeente Sint-Maria-Horebeke
Straat Kerkplein
Locatie Kerkplein 3 (Horebeke)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45062/117.1
  • 4.01/45062/142.1
  • 4.01/45062/175.1
  • OO001837

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Gemeentehuis en Vredegerecht Sint-Maria-Horebeke

Kerkplein 3, Horebeke (Oost-Vlaanderen)

Gemeentehuis en Vredegerecht opgetrokken in neogotische stijl naar ontwerp van architect L. Devleeschouder in 1895 en in 1980 gerestaureerd.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat het neogotische gemeentehuis, ontworpen door L. Devleesschouder, dat ook als vredegerecht in gebruik is geweest. Het gebouw contrasteert met zijn trapgevel en volume met de overige bebouwing in de als dorpsgezicht beschermde dorpskom van Sint-Maria-Horebeke.

Waarden

Gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

door zijn volume de overige dorpsbebouwing dominerend bakstenen gemeentehuis opgetrokken in 1895 in zogenaamde 'Brugse' neogotiek en in 1980 gerestaureerd, bestaande uit twee bouwlagen en een dakverdieping onder trapgevel met versierde ankers, met in drie traveeën geplaatste kruiskozijnen met beschilderde buitenluiken, op de verdieping gevat in terugwijkende nissen onder blind boogveld, met driegroepvenster onder wapenschild in de trapgevel, met te weerszijden een smal raampje onder blind terugwijkend boogveld.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.