Dorpswoning

Beschermd monument van 08-07-1999 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Horebeke
Deelgemeente Sint-Maria-Horebeke
Straat Kerkplein
Locatie Kerkplein 11 (Horebeke)
Alternatieve naam Café-restaurant 't Horenbecca

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/45062/116.1
  • 4.01/45062/164.1
  • 4.01/45062/171.1
  • OO001838

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Dorpswoning

Kerkplein 11, Horebeke (Oost-Vlaanderen)

Dorpswoning van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit het tweede kwart van de 19de eeuw in vervanging van een ouder huis.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat de dorpswoning gelegen op de hoek van het Kerkplein met Rokegem, die reeds fungeerde als slagerij, herberg, onderpastorie en café-restaurant. De woning is gelegen in de als dorpsgezicht beschermde dorpskern van Sint-Maria-Horebeke.

Waarden

Dorpswoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als dorpswoning van een enkele bouwlaag met mezzanineverdieping, geplaatst onder zadeldak met wit geschilderde gevels met afgeronde hoek, typische omlijsting in donkere bakstenen rond een deur met straalsgewijs en met boog onderverdeeld bovenlicht, met gevarieerde houten onderverdelingen gevulde lunetten van de mezzanineverdieping en van buitenlui ken voorziene vensters bij gelijkvloers.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.