Fabriek La Couronne of De Kroon

Beschrijving

Geëvolueerd uit een brouwerij (circa 1841) tot een "stoomfabriek van ingelegde groenten" (circa 1902).

Hille 144-146 (Wingene)
Geëvolueerd uit een brouwerij tot een stoomfabriek. In kern daterend van voor 1834 met huidig gevelbeeld van circa 1927. Vanaf 1909 is de Maatschappij De Kroon volledig eigenaar en worden de gebouwen omschreven als "stoomfabriek van ingelegde groenten". In 1923 wordt een aanvraag ingediend om vleesconserven te mogen produceren. In 1927 volgt een aanvraag om het gebouw te mogen ophogen met een verdieping. In 1930 wordt er overgeschakeld op aandrijving door middel van drie elektrische motoren. Baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder plat dak met horizontaal belijnde gevel. Gevel horizontaal belijnd door middel van twee wit geschilderde stroken en een manshoge blauwe hardstenen plint.