Refugium van de cisterziënzerabdij van Villers: oost- en zuidvleugel

Geografisch pakket Mechelen

De bescherming omvat de oost- en zuidvleugel van het refugium.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: De Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg stelt voor het pand Persoonshoek nummer 7-9 te beschermen als monument omwille van de stedenbouwkundig-esthetische waarde als complex met fraaie ligging aan de Dijle, omwille van de historische waarde als voormalige Refugie van de Abdij van Villers, heropgetrokken rond de 16de eeuw en dat ondanks een aantal aanpassingen nog een mooi voorbeeld blijft van traditionele bak- en zandsteenarchitectuur.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000646, Mechelen: 44 monumenten en 2 stadsgezichten, beschermingsdossier (BRENDERS F., 1985).

Persoonshoek 9 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Refugium van de cisterziënzerabdij van Villers

Persoonshoek 7-13 (Mechelen)
Huidig complex omvat de U-vormige inplanting van de oorspronkelijke gebouwen met 19de- en 20ste-eeuwse bijgebouwen rondom een binnenplaats.