Beschermd varend erfgoed

Drijvende stoomkraan nr. 9

Beschermd varend erfgoed van tot heden

Vlottende Stoomkraan nummer 9

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermd varend erfgoed vind je op onze website.

De drijvende stoomkraan nummer 9 is beschermd als varend erfgoed.

Waarden

De vlottende stoomkraan nr. 9 is beschermd als varend erfgoed omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als enig voorbeeld van een door stoom aangedreven 10-tons havenkraan, gebouwd in 1951 maar gebaseerd op vooroorlogse technieken; als enig voorbeeld van een vlottende kraaninstallatie op een deels gelaste en deels geklonken ponton.

wetenschappelijke waarde

als voorbeeld van havenkraan met dubbele giek in functie van een betere controle van de verplaatsing van de last.

sociaal-culturele waarde

als voorbeeld van het gebruik van verplaatsbare haveninstallaties welke enkel met een specifiek vakmanschap konden bediend worden.

Drijvende stoomkraan nummer 9

Antwerpen (Antwerpen)
De drijvende stoomkraan nr. 9 is een door stoom aangedreven 10-tons kraan met een dubbele giek op een drijvend en verplaatsbaar ponton, gebouwd tussen 1948 en 1951 door de Boelwerf van Temse en de Boomse metaalwerken.