Beschermd varend erfgoed

Watson 2 Nieuwpoort

Beschermd varend erfgoed van tot heden

Schip Watson 2 Zeebrugge

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermd varend erfgoed vind je op onze website.

De reddingsboot 'Watson 2 Nieuwpoort' is beschermd als varend erfgoed.

Waarden

Het schip Watson 2 Zeebrugge (moet Watson 2 Nieuwpoort zijn) is beschermd als varend erfgoed omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de toenmalig ingezette reddingsboten, of vernield, of verplaatst. In 1947 werden drie nieuwe reddingsboten besteld en er werd terug voor het "Watson" type gekozen omwille van de overvloedig bewezen degelijkheid van deze specifieke boottypes.

industrieel-archeologische waarde

Dit naoorlogs type reddingsboot werd uitgerust met twee dieselmotoren, een evolutie ingezet in de jaren 1930. Ook andere infrastructuur zoals de stroomgenerator en de elektrische uitrusting, het verswater koeling en de mechanisch aangedreven kaapstander zijn representatief voor de technische evolutie van de uitrusting bij reddingsboten.

wetenschappelijke waarde

Wordt geïllustreerd door het overwogen blijvend gebruik van de houtbouw, het verder verbeteren van het concept ter verbetering van de onzinkbaarheid en het zelfoprichtend vermogen, het optimaliseren van de volledige uitrusting en de organisatie er van aan boord, het plaatsen van de schroeven in een tunnel gevormd door de romp zelf ter verbetering van de voortstuwing.

sociaal-culturele waarde

Het organiseren van de reddingsdiensten aan de kust is integraal verbonden met de toenemende aan de zee verbonden economische en maatschappelijke activiteiten zoals de visserij, het vervoer van mensen en goederen, de kustrecreatie. De reddingsboten, en hier aan verbonden gespecialiseerd personeel, geniet een grote faam en respect bij alle zeegaande beroepen.

Watson 2 Nieuwpoort

Nieuwpoort (Nieuwpoort)