Teksten van Pastorie Sint-Jan-Evangelistparochie

pastorieStJanEvangelistBlanden_28/08/2013_versie1 ()

Pastorie bij de Sint-Jan-Evangelist parochie, gebouwd eind 18de eeuw in een classicistische stijl.

Historiek

De kerk en pastorie werden samen gebouwd door hofarchitect Louis Montoyer in 1792 in een laat classicistische stijl, de ruwbouw van de pastorie werd min of meer gelijktijdig met de kerk voltooid. De kerk werd gebouwd na de gestage bevolkingsgroei van het dorp in de 18de eeuw op een stuk grond geschonken door de Sint-Geertrui abdij.

Beschrijving

Kerk en pastorie werden ingeplant ter hoogte van een wegenkruising, te midden van een min of meer rechthoekig, naar de straat spits toelopend terrein van bescheiden afmetingen. Opmerkelijk is de ongebruikelijke configuratie waarbij beide gebouwen in dezelfde as en op amper een zestal meter van elkaar werden opgetrokken zodat de achterliggende pastorie met haar voorgevel naar koor en sacristie is gericht.

De pastorie bevat een ommuurde tuin ten zuiden van het gebouw. De tuin wordt aan de westkant van de pastorie gescheiden van het kerkhof door een bakstenen omheining, halverwege de westelijke buitenmuur van de pastorie. In het oosten wordt de tuin begrensd door een betonnen omheining, in het zuiden door een muur van een achterliggende woning en aan westelijke zijde door een rij hoge bomen. De tuin zelf bestaat uit een grasvlakte met enkele kleine solitaire bomen. De tuin vormt een beeldbepalende open ruimte in het centrum van het dorp. De tuin en pastorie bevinden zich op een kleine verhevenheid tegenover de afhellende zijstraten.

Bakstenen dubbelhuis met twee bouwlagen en vijf traveeën met centrale ingang in het noorden (naar de kerk toe) en schilddak met dakkapel uit einde 18de eeuw. Achtergevel identiek aan de voorgevel. De centrale ingang doet een traditionele indeling vermoeden zoals deze gebruikelijk was in pastorieën in het Brabant van de 18de eeuw. Blinde zijgevels met uitzondering van een rond raam in het midden van de eerste verdieping. Bouwsporen van bijgebouwen zichtbaar op de gelijkvloerse verdieping van de oostelijke zijmuur (zie fotos jaren 1980 voor beelden van deze gebouwtjes). De westelijke zijmuur is identiek aan de oostelijke en heeft drie toegemetste ramen op het gelijkvloers.
Zandsteen gebruikt voor de plint, de hoekkettingen, de rechthoekige deur- en vensteromlijstingen met sluitstenen en stijgergaten onder de dakrand rondom het gebouw. Voordeur bekroond met een entablement; de dubbele paneeldeur, de waaier en de bijbouw, zijn 19de- en 20ste-eeuws.

Deze constructie in lokale Louis-XVI stijl vormt samen met de kerk, het beeldbepalende geheel van het dorp.

Bibliografie

• Beschermingsdossier Sint-Jan-Evangelistkerk Blanden DB002302.
  • GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. en VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, 1, Luik.
  • DE GREEF P. 2004: De pastorie van de kerk van Sint-Jan Evangelist, onuitgegeven bouwhistorische synthesenota, Mechelen.
  • Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000575, pastorie Blanden, Beschermingsdossier en KCML-advies 1979, 1980.

Pastorie Sint-Jan-Evangelistparochie ()

De bescherming als monument betreft de pastorie bij de Sint-Jan-Evangelistparochie, gebouwd in 1792 naar ontwerp van Louis Montoyer in een classicistische stijl.

Het beschermingsdossier motiveert de artistieke waarde van de pastorie van Blanden als volgt: "De pastorie van Blanden, een bakstenen dubbelhuis met twee verdiepingen en schilddak met dakkapel dient als monument beschermd te worden omwille van haar artistieke waarde, daar ze in 1792 gebouwd werd in lokale Louis-XVI-stijl."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000575, Pastorie(S.N., 1980).