Sint-Luciakapel

Beschermd monument van 18-02-2011 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Boutersem
Deelgemeente Vertrijk
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat zonder nummer (Boutersem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24016/117.1
  • OB001919

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Sint-Luciakapel

Stationsstraat zonder nummer, Boutersem (Vlaams-Brabant)

Kleine veldkapel uit 1796 met vierkante plattegrond en zwak hellend leien zadeldakje. De Sint-Luciadevotie te Vertrijk klimt minstens op tot de 14de eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Sint-Luciakapel.

Waarden

De Sint-Luciakapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De kapel is in 1796, volgens het opschrift "IVDV KM", gebouwd in opdracht van kerkmeester Johannes Vandervorst boven een miraculeuze bron. Ze getuigt dus van een belangrijke devotie tot de Heilige-Lucia te Vertrijk, die er minstens sinds de 14de eeuw werd vereerd en jaarlijks uit de wijde omgeving een grote toevloed van bedevaarders aantrok.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Mooi voorbeeld van een classicistische veldkapel (1796) in Lodewijk XVI-stijl: een vierkant volume met zwak hellend zadeldakje opgetrokken in Gobertange in een verzorgd gedetailleerd verband. Het heeft een sokkelvormende onderbouw en een nis met een rondbogig deurtje in een meerledige plattebandomlijsting. Het geheel bekroond met een geprofileerd driehoekig fronton en een smeedijzeren kruis.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.