Hoeve Hof ter Walle

Gemeente Beveren
Straat Oud Arenberg
Locatie Oud Arenberg 73 (Beveren)

Hoeve Hof ter Walle

Oud Arenberg 73, Beveren (Oost-Vlaanderen)

Het zogenaamde 'Hof ter Walle' is een hoeve met losstaande bestanddelen met dubbele omwalling. De bebouwing beperkt zich tot de eerste omgrachting. De hoeve is nog niet weergegeven op de Ferrariskaart van 1771-1777.

Beschrijving

De bescherming als monument van het Hof ter Walle omvat het woonhuis, langsschuur, gekasseide oprit, hekwerk en volledige omwalling.

Waarden

Het Hof ter Walle met woonhuis, langsschuur, gekasseide oprit, hekwerk en volledige omwalling is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als gaaf bewaarde hoeve met belangrijke interieurelementen in Lodewijk XVI stijl. De kwalitatief hoogstaande interieurafwerking van de boerenwoning getuigt van het belang en de financiële welstand van haar bouwheren en latere eigenaars, die ook steeds de bewoners waren.

Als een gaaf bewaarde omwalde hoeve opgericht in kern uit de periode 1790 - 1805.
De hoeve is gelegen in de vroegere Kieldrechtpolder- ingedijkt tussen 1430 en 1478- en die na verschillende overstromingen opnieuw werd ingedijkt als Oud-Arenbergpolder (1677-1688).
Het gaat om de oudste en gaafst bewaarde polderhoeve uit de streek.