Oorlogsmonument voor de gedode weerstanders N.K.B.

Herdenkingsmonument Tweede Wereldoorlog

Het oorlogsmonument voor de gedode weestanders N.K.B. is beschermd als monument.

Waarden

Het herdenkingsmonument WO II voor de gedode weerstanders N.K.B. is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu militair-historische waarde:
Het herdenkingsmonument werd opgericht in 1949 als initiatief van de verzetsbeweging N.K.B.- 3e Secteur Wilrijk & Antwerpen Park, en met grote financiële bijdrage van de gemeente Kallo. Het herdenkt de verzetslieden die op 1 0 september 1944 hun leven offerden in een overmoedige poging om Kallo te bevrijden van de terugtrekkende Duitse vijand. De weerstanders werden in een hinderlaag vanuit de huizen op de Melseledijk, beschoten met mitrailleurvuur. Elf weerstanders verloren er het leven.

artistieke waarde

Sterk artistiek en mythologisch geïnspireerde symbolische voorstelling in art-decostijl uitgewerkt in een half verheven reliëf van brons, voorstellende een engelachtige figuur in wapperende kledij die zich voorover buigt over een ineengezakte, stervende burger of verzetsman. Het is een sobere uitdrukking van rouw, waarbij het sterven wordt verzacht door de hoop in de heropstanding van het eeuwig leven.
Bronzen muurplaat met halfverheven beeldhouwwerk in de stijl van art deco als gedenkteken voor de verzetslieden die zich opofferen voor het vaderland. Het geheel is ingewerkt als een reliëf in een muur van rode baksteen met aan de voorkant een verdiept veld met het ingewerkt beeldhouwwerk, volledig rondom versierd met rode tegeltjes. Voor het monument staat een sierlijk smeedijzeren hekje.
Onder het reliëf hangt een plaat, in brons met de tekst: N. K. B. / AAN ONZE GEVALLEN / WEERSTANDERS / 1940-1945.
Langs weerszijden een lager bakstenen muurtje, waarop telkens een bronzen plaat hangt met de namen van respectievelijk 6 en 5 overleden weerstanders.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma, waarbij troost om het verlies door de dappere opoffering wordt gevonden in de hoop op een eeuwig leven.
Het herdenkingsmonument vormt een symbool van erkentelijkheid tegenover de vele weerstanders die hun leven waagden voor de bevrijding van het vaderland. Al vanaf augustus 1944 begon het verzet, gecoördineerd onder leiding van Eugène Colson, alias Kolonel Harry, met sabotagedaden in de regio om te voorkomen dat de terugtrekkende Duitse bezetter de strategisch belangrijke Antwerpse haveninfrastructuur zou vernietigen.

Melseledijk (Beveren)
Het herdenkingsmonument werd opgericht in 1949 als herinnering aan de weerstanders van het Nationale Koninklijke Beweging die sneuvelden bij de bevrijding van Kallo tijdens de Tweede Wereldoorlog.