Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kruisborrekapel met omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kapel der Kruisborre met omgeving

Waarden

De kapel der Kruisborre met haar onmiddellijke omgeving is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Kruisborrekapel

Kruisborreweg 1 (Asse)
Eenbeukig gebouwtje met driezijdige sluiting afgedekt met een door een klokkenruiter gemarkeerd zadeldak, gelegen te midden van een loof- en naaldbomenbosje en gedateerd Anno 1622.

Vallei van de Nieuwermolenbeek met Vrijthoutbos en Moretteberg

Asse, Bekkerzeel (Asse), Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek), Ternat (Ternat)
Dit gebied is gelegen ten zuiden van Asse in de vallei van de Nieuwermolenbeek. Centraal ligt het domein van het kasteel Nieuwermolen, een vml. waterburcht, genoemd naar een nabijgelegen watermolen (1450). Het neoclassisistische Hoogpoortkasteel ligt in een fraai aangelegd domein op een helling die de omgeving beheerst. Niet alleen in de omgeving van de kastelen, maar ook in de vallei- en brongebieden komen grote bospercelen voor, afgewisseld met akkers.