Sint-Pietersschool met binnenplaats

Besluiten

d'Oude Kapel, Sint-Pietersschool en -patronaat met binnenplaats en ensemble van schoolpoort met bovenhuis en rijhuizen

De Sint-Pietersschool met binnenplaats is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige Sint-Pietersschool en -patronaat met binnenplaats is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als representatief voorbeeld van de volkseducatieve werken op onderwijsvlak ondernomen door het Sint-Vincentius a Paulogenootschap te Gent, tekenend voor het specifiek politiek, maatschappelijk en sociaal-economisch klimaat tijdens de tweede helft van de 19de eeuw, namelijk een katholieke kosteloze lagere jongensschool met patronaat voor leerjongens gesticht in 1852 vooral door toedoen van Joseph de Hemptinne en Alfred Piers de Raveschoot en bediend door de broeders der Chistelijke Scholen
als zeldzaam overblijvend gebouw binnen de Gentse Sint-Pieterswijk, dat manifest getuigt van de zeer talrijke arbeidersbevolking die hier voornamelijk sinds het midden van de 19de eeuw gehuisvest was, namelijk een als dusdanig nog duidelijk herkenbare kleinschalige wijkschool voor dag- en zondagsonderricht voor arbeidersjongens, met bouwkenmerken uit het laatste kwart van de 19de eeuwen in functie waarvan een architectuurhistorisch belangrijk bouwwerk, namelijk de neogotische Sint-Pieterskapel ontworpen door J.-B. Bethune, werd gebouwd

Is de omvattende bescherming van

Ensemble van neogotische burgerhuizen met schoolpoort

Sint-Kwintensberg 86-90 (Gent)
Dit ensemble van neogotische burgerhuizen dateert uit 1900. De bredere linkertravee van de bakstenen lijstgevel wordt gemarkeerd door een houten erker. De licht uitspringende rechtertravee is voorzien van drielichten boven een brede tudorboogvormige poort. Deze poort deed dienst als schoolpoort voor de voormalige Sint-Pietersschool.

Sint-Pieterskapel en Sint-Pietersschool

Sint-Kwintensberg 84 (Gent)
De voormalige Sint-Pietersschool, een kosteloze katholieke lagere jongensschool met jongenspatronaat werd in 1852 gesticht. Aan de school werd een neogotische kapel gehecht, in 1857 gerealiseerd volgens plannen van baron Jean Baptiste Bethune. Zowel door haar locatie als door het bouwtype refereert de kapel aan een veel oudere verdwenen kapel die hier omstreeks 1300 door de abt van de Sint-Pietersabdij zou zijn opgericht.