Eenheidsbebouwing in art-nouveaustijl

Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Mechelsestraat
Locatie Mechelsestraat 53, Mechelsestraat 55, Mechelsestraat 57, Mechelsestraat 59, Mechelsestraat 61, Mechelsestraat 63, Mechelsestraat 65, Mechelsestraat 67, Mechelsestraat 69, Mechelsestraat 71, Mechelsestraat 73 (Lier)

• 4.01/12021/193.1

Mechelsestraat 53-73, Lier (Antwerpen)

Onderkelderde eenheidsbebouwing van elf woningen in repeterend schema, gebouwd in opdracht van provinciale raadsheer Ch. Cools; bouwaanvraag van 1905 naar ontwerp van. E. Careels.

De eenheidsbebouwing in art-nouveaustijl is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: als voorbeeld van vrij intact bewaarde collectieve woningbouw in art-nouveaustijl met Mozarabische elementen, gebouwd in opdracht van een vooraanstaande persoonlijkheid, naar ontwerp van E. Careels van 1905.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000740, Mechelsestraat 53-73, advies KCML (1992).

Mechelsestraat 53-73 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: