Ensemble van neogotische burgerhuizen met schoolpoort

Beschermd monument van 26-03-1998 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Sint-Kwintensberg
Locatie Sint-Kwintensberg 86-90 (Gent)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/44021/626.1
  • 4.01/44021/847.1
  • OO000543

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Ensemble van neogotische burgerhuizen met schoolpoort

Sint-Kwintensberg 86-90, Gent (Oost-Vlaanderen)

Dit ensemble van neogotische burgerhuizen dateert uit 1900. De bredere linkertravee van de bakstenen lijstgevel wordt gemarkeerd door een houten erker. De licht uitspringende rechtertravee is voorzien van drielichten boven een brede tudorboogvormige poort. Deze poort deed dienst als schoolpoort voor de voormalige Sint-Pietersschool.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlneogotiek
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Dit ensemble van neogotische burgerhuizen met schoolpoort is beschermd als monument.

Waarden

Het ensemble van voormalige schoolpoort met bovenhuis en twee rijhuizen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als geheel van twee rijhuizen en een overbouwde schoolpoort met bovenhuis die door hun historische band en inherente onderlinge samenhang met de voormalige Sint-Pietersschool en -kapel daarmee een onafscheidbare entiteit vormen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als groep van bescheiden rijhuizen met opvallende, gemeenschappelijke kleurrijke neogotische bakstenen voorgevel, uitgevoerd volgens een totaalconcept en ontwerp van 1900, representatief voor de late vertegenwoordigers van de neogotische stijl in de burgerlijke bouwkunst, tevens van belang omdat door stijlverwantschap de aanpalende neogotische Sint-Pieterskapel in het straatbeeld sterk geaccentueerd wordt.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.