Weverij Robijns, brouwerij de Fontein

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Voormalige weverij Robijns, later brouwerij zogenaamde "de Fontein". Gedeeltelijk bewaard landelijk industrieel complex. In 1866 aanpassing en vergroting van de bestaande weverij tot een mechanische weverij met stoommachine; naar verluidt in 1887 omgevormd en vergroot tot een bierbrouwerij.

Balegemstraat 16 (Oosterzele)
Gedeeltelijk bewaard landelijk industrieel complex. In 1866 werd de bestaande weverij aangepast en vergroot tot een mechanische weverij met stoommachine; naar verluidt in 1887 omgevormd en vergroot tot een bierbrouwerij. Lange gewitte bakstenen bedrijfsvleugel van één bouwlaag onder parallelle zadeldaken, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Verder nog koetshuis, kleinere bedrijfsgebouwen en een vrijstaande, hoge ronde bakstenen schoorsteen, waarschijnlijk uit begin 20ste eeuw.

Wordt opgevolgd door