Woning Van Waes

Straat Kortedagsteeg
Locatie Kortedagsteeg 41-47 (Gent)
Alternatieve naam Hoekhuis met de Ketelvest

Woning Van Waes

Kortedagsteeg 41-47, Gent (Oost-Vlaanderen)

Het hoekhuis met zijgevel langs de Ketelvest werd gebouwd in 1934 nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van Gaston Eysselinck. Prosper Buyck stond in voor de afwerking en uitvoering van het ontwerp.

De woning Van Waes is beschermd als monument.

De woning Van Waes is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De woning Van Waes uit 1934 is een representatief voorbeeld van de woningbouw voor de haute bourgeoisie van Gent tijdens het interbellum. Het pand werd opgetrokken als haute couturezaak met atelier (kelderverdieping), winkel (gelijkvloerse verdieping) en privé-ruimten (bovenverdiepingen). De voorontwerpen werden gemaakt door architect Gaston Eysselinck, maar uitgevoerd door Prosper Buyck.

artistieke waarde

Het pand is door zijn architecturale vormgeving, materiaalgebruik en interieurdecoratie (o.a. granitovloeren, glasramen uit het atelier Rigelle, binnenschrijnwerk met hang en sluitwerk, meubilair voor het huis gemaakt, liftkoker, badkamer, ... ) representatief voor het modernisme van de jaren 1930.