Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Geografisch pakket Perk
definitieve beschermingsbesluiten: 03-07-1981 ID: 1651
Breemstraat, Hondenbergweg, Kampenhoutsesteenweg, Kasteelhoekstraat, Kerkdreef, Sint-Jannekensstraat, Tervuursesteenweg (Steenokkerzeel)
De dorpskom van Perk wordt gekenmerkt door enerzijds de parochiekerk en anderzijds het kasteel met aanhorigheden.
Breemstraat 2 (Steenokkerzeel)
Twee verdiepingen hoog paviljoen op vierkant plattegrond met tentdak, geflankeerd door lage gebouwen onder zadeldak, uit de 19de eeuw.
Sint-Jannekensstraat 1 (Steenokkerzeel)
Zandstenen woning met één bouwlaag onder steil zadeldak met dakvenster, uit de 17de eeuw met aanpassing uit de tweede helft van de 18de eeuw.
Sint-Jannekensstraat 3 (Steenokkerzeel)
Eénlaagse breukstenen woning onder zadeldak met open schuurtje achteraan, uit de 17de eeuw.
Kerkdreef 2, Tervuursesteenweg 134 (Steenokkerzeel)
Hoeve bestaande uit een torenachtige hoge kamer, een éénlaags boerenhuis in het verlengde en een haakse ertegen aanleunende schuur, het geheel daterend uit de 17de eeuw.
Kasteelhoekstraat 1-2, 3, 1B (Steenokkerzeel)
Waterslot, reeds vermeld in 1192, met grotendeels 17de-eeuwse gebouwen met aanpassingen in de 18de en 19de eeuw.
Kasteelhoekstraat 1-2, 3-5, 6, 1B (Steenokkerzeel)
Waterslot met gebouwen grotendeels daterend uit de 17de eeuw, teruggaand op site van feodale motte vermoedelijk aangelegd in de 12de eeuw, aangepast en classicistisch verbouwd door Pierre-Antoine de Bounder de Melsbroeck aan het eind van de 18de eeuw. Vanaf 1833 werd het kasteel met aanhorigheden eigendom van de graven de Ribeaucourt, die instonden voor de aanleg van het landschappelijk park van circa 40 hectare, naar verluidt ontworpen door Edouard Keilig (1827-1895) in de jaren 1880 en aanpassingen doorvoerden aan het kasteel; de 17de-eeuwse structuur van het domein is doorheen het landschappelijk patroon nog duidelijk zichtbaar.
Kasteelhoekstraat 5-6 (Steenokkerzeel)
Kasteelhoeve met gebouwen rond geplaveide binnenplaats, opklimmend tot het tweede kwart van de 18de eeuw met wijzigingen uit einde 19de eeuw.
Tervuursesteenweg (Steenokkerzeel)
Gebouw van zandsteen met 12de-eeuwse romaanse toren, schip in 1853 verbreed met neogotische zijbeuken, transeptarm uit de 14de en de 16de eeuw en classicistische zuidsacristie van 1786, gedeeltelijk geruimd ommuurd kerkhof.
Tervuursesteenweg 180-182 (Steenokkerzeel)
Dubbelhuis met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak met dakvensters, gedateerd 1657 doch aangepast en vergroot tijdens de tweede helft van de 18de eeuw en in de loop van de 19de eeuw.
Berg, Kampenhout (Kampenhout), Machelen (Machelen), Melsbroek, Perk, Steenokkerzeel (Steenokkerzeel), Peutie (Vilvoorde)
Dit gebied is gelegen nabij de dorpskernen van Melsbroek en Perk op het grondgebied van de gemeenten Steenokkerzeel, Kampenhout, Vilvoorde en Machelen. Het westelijk deel van dit landschap wordt ingenomen door het Floordambos met zijn bijzondere vegetatie verbonden aan basische laagveenmoerassen, die ten noorden van de Maas als zeldzaam mag worden beschouwd. De bossen Helebos en Torbroekbeek; de kastelen en domeinen van Ravaart, Huinhoven, Snoy, Ribeaucourt en de hoeven Hof ten As en Hof te Veaux vervolledigen het gebied.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskom Perk [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/762 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.