Laatclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Hoogstraat nr. 44. Laatclassicistisch herenhuis met ruime tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, cf. weergave van het hoofdvolume met haakse achterbouw aan noordzijde op het primitief kadasterplan (ca. 1830), doch vermoedelijk met 18de-eeuwse kern, cf. weergave van bebouwing op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. In 1864 laat eigenaar Carolus Van Maele

Hoogstraat 44 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met ruime tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergave van het hoofdvolume met haakse achterbouw aan noordzijde op het primitief kadasterplan (circa 1830), doch vermoedelijk met 18de-eeuwse kern, zie weergave van bebouwing op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Breedhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Licht vooruitspringende uiterste linker- en rechtertravee. Horizontale gevelgeleding door doorlopende natuurstenen cordonlijsten in centrale traveeën. Heden overal rechthoekige muuropeningen, in twee onderste bouwlagen voorzien van geprofileerde omlijsting. In derde travee deels beglaasde deur voorzien van fraaie gietijzeren hekjes; rechthoekig bovenlicht waarin glas-in-loodvenster (marien tafereel). Natuurstenen trede. Bewaarde trekbel. Uiterst rechts, voormalige koetspoort.