Beschermd monument

Interbellumwoning met winkel

Beschermd monument van 04-12-2003 tot heden

ID
7638
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/7638

Beschrijving

De woning met winkel te Dendermonde, is beschermd als monument.Waarden

Het voormalig woon-/winkelhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De huizenrij van de Koningin Astridlaan nummers 2-28 is een gaaf, beeldbepalend en representatief voorbeeld van gevelarchitectuur in een regionalistische wederopbouwstijl ontleend aan een op neostijlen gebaseerde romantisch-decoratieve architectuur. De nieuwe residentiƫle straat in de historische stadskern werd aangelegd na de rechttrekking van de Dender volgens het rooilijnplan van stadsarchitect Alexis Sterck (1915) en het verkavelingsplan van stadsarchitect Fernand De Ruddere (1929). De eenvormige bebouwing werd grotendeels gerealiseerd door stadsarchitect Fernand De Ruddere tussen 1935-1940 als een evocatie van een laatmiddeleeuws straatbeeld waarbij de visuele eenheid en het pittoreske primeert.
Het woon-/winkelhuis Koningin Astridlaan nr. 1 werd door dezelfde architect aangelegd maar hoorde niet tot het verkavelingsplan. Het werd opgetrokken in een versoberde art deco met invloeden van Nieuwe Zakelijkheid en sluit stilistisch eerder aan bij de art-decowoning op de hoek, Dijkstraat nrs. 1-3.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Interbellumwoning met winkel

Koningin Astridlaan 1 (Dendermonde)
Rijhuis van drie bouwlagen onder een plat dak, ontworpen als een woon-/winkelhuis door architect de Ruddere in 1938 voor G. Van de Voorde. Roodbakstenen lijstgevel met overstekende kroonlijst. Een gevelbrede over twee verdiepingen doorlopende, rechthoekige erker domineert de voorgevel.