Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Ieperstraat nr. 41. Eclectisch burgerhuis met zowel neorenaissancistische, neoclassicistische als art-nouveaustijlelementen, opgetrokken volgens kadaster in 1904. Het primitief kadasterplan (ca. 1830) geeft een breder pand met aanhorigheden weer op de plaats van de huidige nrs. 39 en 41, waar tot 1870 notaris Leo de Mûelenaere woont, burgemeester van Tielt van 1882 tot 1892. De nieuwe eige

Ieperstraat 41 (Tielt)
Eclectisch burgerhuis met zowel neorenaissancistische, neoclassicistische als art-nouveaustijlelementen, opgetrokken naar een ontwerp uit 1903 van architect Jules Vercoutere. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder mansardedak. Accent op brede venstertravee door balusterbalkon met diamantkoppige hoekstijlen op zware voluutconsoles. Natuurstenen deuromlijsting met uitgespaarde hoeken. Fraai smeedijzeren traliewerk bij hoge kelderopeningen, deels beglaasde deur en door zuiltjes gedeeld bovenlicht. Voetschraper rechts. Zijgevel met sierankers. Lagere aanbouw aan tuinzijde. Achterliggend verankerd bakstenen bijgebouw.