Hoeve De Blauwpoorte

Beschrijving

* Kortrijksestraat nr. 276. Historische hoeve z.g. "De Blauwpoorte". Beschermd als monument bij M.B. van 30.04.2004. De oudste vermeldingen gaan terug tot de 15de eeuw. De hoeve was toen gekend als het "Goed te Leywals". De hoeve was eigendom van het hospitaal van Kortrijk. In de 16de eeuw had de hoeve, met haar 46 bunder (of 64 ha 50 a) het grootste landbouwareaal van Heule.Op een kaart

Leynvaalsstraat 1 (Kortrijk)
De oudste vermeldingen gaan terug tot de 15de eeuw. In oorsprong hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een ruim erf dat in de loop van de 18de eeuw evolueerde tot een semigesloten opstelling. Deze opstelling bleef tot nu behouden. Heden nog steeds volledig omwalde hoeve met semigesloten opstelling gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Ten noorden van het erf, volledig vernieuwd boerenhuis, ten oosten wagenhuis, ten zuiden stallen en ten westen schuur met aansluitende stal. Ten noorden tevens bakhuis met aansluitend stallen en aardappelkelder en boomgaard.