Parochiekerk Heilige Familie

Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Berlaarsesteenweg
Locatie Berlaarsesteenweg zonder nummer (Lier)

Berlaarsesteenweg 85, Lier (Antwerpen)

De parochiekerk van 1902-1904 naar ontwerp van architect Edward Careels is opgetrokken in neogotische stijl.

Typologieparochiekerken
Stijlneogotiek
Dateringvóór WO I

De parochiekerk Heilige Familie is beschermd als monument.

Heilige Familiekerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Neogotische kerk van 1902-1904 naar ontwerp van de provinciale architect Edward Careels. De opstand van de kerk als driebeukige hallenkerk met kruisribgewelven is een uitzondering in de neogotische kerkenbouw, ook de toren heeft een atypische plaatsing tegen de zuidgevel en de ingebouwde biechtstoelen geven het exterieur van de kerk een extra dimensie. Het gebruik van natuursteen van Montauban voor het exterieur en Euvillesteen voor het interieur is kenmerkend voor het oeuvre van Careels. Opvallend zijn de venstertraceringen naar gevarieerde neogotische patronen.