Villa ontworpen door J. Roelant

Villa met tuin en tuinhuis

De villa met inbegrip van de tuin en het tuinhuis is beschermd als monument.

Waarden

De villa met inbegrip van de tuin en het tuinhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het tuinhuis achterin de tuin is mogelijk een vroeger buitenhuisje, ouder dan de villa, dat verwijst naar het oorspronkelijke landelijke buitengebied met tuinen langs de spoorweg. Bij de bouw van de villa werd het huisje gerespecteerd en behouden.

in casu architectuurhistorische waarde:
De villa van 1932, ontworpen door de Gentse architect Jean Roelant is een uitzonderlijk voorbeeld van een villa in Romantisch Kubisme, geïnspireerd door het werk van de Nederlandse architect W . M Dudok, waarbij geometrische basisstructuren op gevoelsmatige wijze gecombineerd worden.
De invloed van de Oudekstijl is hier zeer herkenbaar aan de gele baksteen met kenmerkende diepe horizontale voeg, de verspringende volumes, met afgeronde muurdammen als schijnbare scharnierpunten. Ook het kleurrijk materiaalgebruik (de zwarte geglazuurde baksteen voor de plint, zwarte ceramische elementen voor vensterbanken en gevelafboording, blauwe geglazuurde tegels voor vensteraflijningen en rode bolornamenten als decoratie)is een opmerkelijk en herkenbaar element van deze architectuur.
De typische afgeronde vormen van de uitbouwen, de gemetselde afgeronde bloembakken en halfronde zuilen met bolornament wijzen op een eigen interpretatie van de Oudakstijl en zijn nauw verwant aan het werk van Vlaamse tijdgenoten als architect Jules Lippens of Marc Neerman.
Binnen het oeuvre van architect Jean Roelant is deze villa de meest opvallende en meest kwalitatieve realisatie .

artistieke waarde

De artistieke waarde van de villa blijkt vooral uit het unieke totaalconcept van architect Roelant waarbij hij zowel het gebouw als het interieur ontwierp.
Het originele schrijnwerk, de geometrische glas-in-loodramen, vloeren in dambordmotief evenals de trap en originele marmeren schouwen met dezelfde halfronde zuilen en bolornamenten als in de buitengevels zijn nog aanwezig en getuigen van de kwalitatieve afwerking.
De parketvloeren, decoratief ingewerkte kasten en radiatorbeschermers, de gordijn- en rolluikbakken met geometrisch Chinees motief zijn nog getuige van het oorspronkelijke totaalconcept.
Het interieur is ook een van de steeds zeldzamer wordende getuigen van het oeuvre van de Gentse firma Kint et Fils, interieurontwerpers en uitvoerders van interieurs uit het interbellum.

Villa en opslagplaats ontworpen door J. Roelant

De Pintelaan 347, 347A-B (Gent)
Villa en magazijn in nieuwe zakelijkheid, ontworpen door architect J. Roelant in 1932 in opdracht van textielindustrieel Arthur Baert-De Cock. De villa is duidelijk beïnvloed door de architectuur van de Nederlandse architect W.M. Dudok, zichtbaar in de asymmetrische opbouw, de gele baksteen met verwerking van zwarte of blauwe geglazuurde tegels, de kenmerkende diepe horizontale voegen, het spel van kubusvormige volumes, luifels en platte daken met overstekende daklijsten of aflijnende geglazuurde dekstenen. Het vooraanzicht van het magazijn is in dezelfde kwalitatieve modernistische stijl gerealiseerd. Bij de gebouwen is een tuin met tuinhuisje aanwezig.