Meubelfabriek Van Craen: fabriekshal

Gemeente Mechelen
Straat Guldendal
Locatie Guldendal 21 (Mechelen)

Meubelfabriek Van Craen

Guldendal 21, Mechelen (Antwerpen)

Fabriekshal, in 1929 opgetrokken in opdracht van de Usines Socaré onder leiding van de Brusselse architect J. Petryn.

Typologiemeubelfabrieken
Stijlmodernisme

De bescherming omvat de langwerpige, ongeveer 100 meter lange, fabriekshal uit 1929.

Waarden

De fabriekshal Meubelfabriek Van Craen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Interessant voorbeeld van een fabriekshal uit het interbellum, met architecturale kenmerken eigen aan de bouwperiode en voorzien van een betonnen structuur die werd bekleed met gedetailleerde en geritmeerde bakstenen gevelwanden; als een met andere plaatselijke voorbeelden te vergelijken materiële getuige van de belangrijke industriële activiteiten in casu de meubelindustrie, in het Mechelse.