Kasteeldomein Emmaüs

Kasteel en domein Emmaüs

Beschrijving

De bescherming omvat het ellipsvormige kasteeldomein met het kasteel met toren en de daarbuiten gelegen aanhorigheden zoals koetshuis, oranjerie, hoeve/jachthuis en kapel met de omgeving en toegangsdreef.

Kasteel en domein Emmaüs is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Kasteel Emmaüs is een voorname en gaaf bewaarde buitenplaats in laatclassicistische stijl uit het begin van de 19de eeuw met later toegevoegde neogotische traptoren. Het omringende domein - met omgrachte tuin, koetshuis en oranjerie in laatclassicistische stijl, voormalig jachthuis (Generaal De Wittelaan 23) in neogotische stijl, kapel en neogotische poortpijlers - maakt integrerend deel uit van de buitenplaats.

artistieke waarde

Zowel uit- als inwendig, alsook wat koetshuis en oranjerie betreft, is kasteel Emmaüs kenmerkend voor de laatclassicistische bouwkunst, met rijke interieurs, met stucplafonds, marmeren vloeren, schoorsteenmantels en verzorgd binnenschrijnwerk. De neogotische traptoren en het jachthuis zijn illustratief voor de latere, 19de-eeuwse evolutie.

Emmaüsdreef 20, 23 (Mechelen)
Ellipsvormig domein met verzorgd park en grachten rondom; laatclassicistisch kasteel, vergroot met polygonale, neogotische toren.

Is de omvattende bescherming van

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zesamere

Emmaüsdreef (Mechelen)
Vierkant, neogotisch kapelletje onder overkragend leien tentdak; bakstenen gevels met hoekpilasters en spitsbogige muuropeningen.