Kasteeldomein Emmaüs

Beschermd monument van 06-03-1997 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Emmaüsdreef
Locatie Emmaüsdreef 20, Emmaüsdreef 23 (Mechelen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/12025/162.1
  • OA000438

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein Emmaüs

Emmaüsdreef 20, 23, Mechelen (Antwerpen)

Ellipsvormig domein met verzorgd park en grachten rondom; laatclassicistisch kasteel, vergroot met polygonale, neogotische toren.

Is de omvattende bescherming van

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zesamere

Emmaüsdreef zonder nummer, Mechelen (Antwerpen)

Vierkant, neogotisch kapelletje onder overkragend leien tentdak; bakstenen gevels met hoekpilasters en spitsbogige muuropeningen.

Beschrijving

De bescherming omvat het ellipsvormige kasteeldomein met het kasteel met toren en de daarbuiten gelegen aanhorigheden zoals koetshuis, oranjerie, hoeve/jachthuis en kapel met de omgeving en toegangsdreef.

Waarden

Kasteel en domein Emmaüs is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Kasteel Emmaüs is een voorname en gaaf bewaarde buitenplaats in laatclassicistische stijl uit het begin van de 19de eeuw met later toegevoegde neogotische traptoren. Het omringende domein - met omgrachte tuin, koetshuis en oranjerie in laatclassicistische stijl, voormalig jachthuis (Generaal De Wittelaan 23) in neogotische stijl, kapel en neogotische poortpijlers - maakt integrerend deel uit van de buitenplaats.

artistieke waarde

Zowel uit- als inwendig, alsook wat koetshuis en oranjerie betreft, is kasteel Emmaüs kenmerkend voor de laatclassicistische bouwkunst, met rijke interieurs, met stucplafonds, marmeren vloeren, schoorsteenmantels en verzorgd binnenschrijnwerk. De neogotische traptoren en het jachthuis zijn illustratief voor de latere, 19de-eeuwse evolutie.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.