Kasteeldomein Den Brandt: kasteel met bijgebouwen

Beschermd monument van 07-04-1995 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Beukenlaan
Locatie Beukenlaan 12 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/1212.1
  • OA002633

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteeldomein Den Brandt

Beukenlaan 12, Antwerpen (Antwerpen)

Het kasteeldomein bestaat uit hoofd- en dienstgebouwen in U-vorm geschikt rondom een staatsieplein met bloemperken en een fontein. Het omgevende park met waterpartijen bevat nog andere bijgebouwen zoals het koetshuis en de hovenierswoning.

Is de omvattende bescherming van

Koetshuis kasteel Den Brandt

Beukenlaan 12, Antwerpen (Antwerpen)

Bijgebouw van kasteel Den Brandt. Alleenstaand dienstgebouw in cottagestijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; grosso modo rechthoekig grondplan, baksteenbouw op een arduinen plint; overkragende leien bedaking met houten windborden.

Villa La Chapelle

Beukenlaan 16, Antwerpen (Antwerpen)

Pittoreske cottage in neogotische stijl, tussen 1880 en 1885 gebouwd als hovenierswoning van kasteel Den Brandt, in opdracht van Emile Augustin Joseph della Faille de Waerloos. Albert Kreglinger liet de cottage in 1926 door Joseph Hertogs tot zijn huidige vorm uitbreiden en als landhuis herinrichten.

Beschrijving

De bescherming omvat de laatclassicistische hoofd- en dienstgebouwen in U-vorm, het - ten noorden hiervan gelegen - koetshuis en de neogotische hovenierswoning.

Waarden

Kasteel 'Den Brandt' met inbegrip van de bijgebouwen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het kasteel 'Den Brandt' vormt met zijn aanhorigheden een van de talrijke hoven van plaisantie zoals die aan de rand van de stad werden opgericht. De oorsprong gaat terug tot de 14de eeuw. Op het einde van de 18de en in de 19de eeuw onderging het goed een aantal transformaties waardoor het zijn huidig uitzicht kreeg. Het vormt samen met het kasteel Middelheim en het nabijgelegen Nachtegalenpark een groot geheel.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.