Beschermd monument

Kasteeldomein Den Brandt: kasteel met bijgebouwen

Beschermd monument van 07-04-1995 tot heden

ID: 7688   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/7688

Besluiten

Kasteel Den Brandt
definitieve beschermingsbesluiten: 07-04-1995  ID: 2841

Beschrijving

De bescherming omvat de laatclassicistische hoofd- en dienstgebouwen in U-vorm, het - ten noorden hiervan gelegen - koetshuis en de neogotische hovenierswoning.Waarden

Kasteel 'Den Brandt' met inbegrip van de bijgebouwen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het kasteel 'Den Brandt' vormt met zijn aanhorigheden een van de talrijke hoven van plaisantie zoals die aan de rand van de stad werden opgericht. De oorsprong gaat terug tot de 14de eeuw. Op het einde van de 18de en in de 19de eeuw onderging het goed een aantal transformaties waardoor het zijn huidig uitzicht kreeg. Het vormt samen met het kasteel Middelheim en het nabijgelegen Nachtegalenpark een groot geheel.

Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Koetshuis kasteel Den Brandt

Beukenlaan 12 (Antwerpen)
Bijgebouw van kasteel Den Brandt. Alleenstaand dienstgebouw in cottagestijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; grosso modo rechthoekig grondplan, baksteenbouw op een arduinen plint; overkragende leien bedaking met houten windborden.


Villa La Chapelle

Beukenlaan 16 (Antwerpen)
Pittoreske cottage in neogotische stijl, tussen 1880 en 1885 gebouwd als hovenierswoning van kasteel Den Brandt, in opdracht van Emile Augustin Joseph della Faille de Waerloos. Albert Kreglinger liet de cottage in 1926 door Joseph Hertogs tot zijn huidige vorm uitbreiden en als landhuis herinrichten.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Kasteeldomein Den Brandt

Beukenlaan 12 (Antwerpen)
Het kasteeldomein bestaat uit hoofd- en dienstgebouwen in U-vorm geschikt rondom een staatsieplein met bloemperken en een fontein. Het omgevende park met waterpartijen bevat nog andere bijgebouwen zoals het koetshuis en de hovenierswoning.