Woning Donckers met stadstuin

Beschermd monument van 03-12-2014 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Leuven
Deelgemeente Leuven
Straat Bondgenotenlaan
Locatie Bondgenotenlaan 104 (Leuven)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24062/432.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Woning Donckers ontworpen door J.H. Leroy

Bondgenotenlaan 104, Leuven (Vlaams-Brabant)

Ruim burgerhuis met enkelhuisopstand, drie bouwlagen en ongelijke travee-indeling, gedateerd 1931 en ontworpen door architect J. H. LEROY.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen, tuinen
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

De woning Donckers is, met inbegrip van de achterliggende stadstuin, beschermd als monument.

Waarden

De herenwoning Donckers met stadstuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als wederopbouwpand is de herenwoning Donckers een indirecte getuige van de Grote Brand van Leuven, waarbij de voormalige Statiestraat - nu Bondgenotenlaan - op 25 en 26 augustus 1914 nagenoeg volledig in de as werd gelegd door vergeldingsacties van de Duitse bezetter.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Enige van de Leuvense (interieur)architect Joseph H. Leroy gekende realisatie, opgevat als een drielaagse herenwoning van het enkelhuistype, met een bij de art deco aanleunende lijstgevel, in de onderbouw arcadevormig uitgewerkt en in de bovenbouw tweeledig opgevat met een korfbogig verbonden vensterpartij naast een wit natuurstenen risaliet, geaccentueerd door een driezijdige erker en balkon en bekroond door een pseudo-boogfronton met datering "anno 1931" in cartouche. Kenmerkend veelkeurig materiaalgebruik van geelbruine baksteen, blauwe hardsteen, witte natuursteen en zwart smeedwerk voor poort en balkons, en typerende decoratie van geometrische metselwerkpatronen, gegroefde velden, en vegetale motieven in risaliet en smeedwerk. Als dusdanig, representatief voorbeeld van een op de eigentijdse vormen geïnspireerde wederopbouwpand. Tevens voor de wederopbouwarchitectuur in Leuven eerder zeldzaam voorbeeld van een Gesammtkunstwerk, een als totaalproject ontworpen ensemble van huis, interieur en tuin, uitwendig nagenoeg topgaaf en intern minstens ter hoogte van de bel-etage grotendeels bewaard, waardoor de woning een belangrijke ensemblewaarde bezit en als authentieke getuige kenschetsend is voor de levenswijze van de gegoede burgerij tijdens het interbellum.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.