Teksten van Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof: kerkhof

Ommuurd kerkhof versie 1 03062013 ()

Het centrum van Vertrijk wordt gevormd door de op de linkeroever van de Velpe, op de 'Scherpenberg' ingeplante Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk met achterliggend de pastorie. De parallel met de straat ingeplante, schilderachtige en stilistisch heterogene kerk met opmerkelijke romaanse westtoren wordt omkaderd door het ommuurde kerkhof.

De ommuring die minstens opklimt tot de 16de eeuw bestaat uit een onderbouw in zandige kalksteen en een bovenbouw in baksteenmetselwerk, afgedekt met betonnen dekplaten. De hoofdtoegang aan westzijde wordt in evidentie gesteld door twee gegroefde bakstenen hekpijlers (oorspronkelijk bepleisterd en/of beschilderd) met hardstenen bolbekroning. De classicerende vormgeving wijst op een 18de-eeuwse origine met enkele recentere aanpassingen zoals blijkt uit een na 1906 te dateren ansichtkaart. Het smeedijzeren hekken werd verwijderd.

Bibliografie

• Informatie overgemaakt door J. Vandeborne, voorzitter kerkfabriek.
  • Bouwhistorisch onderzoek O.-L.-Vrouw-Hemelvaartkerk Vertrijk, ORIGIN, 31.05.2009.
  • GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Bouwen door de eeuwen heen. Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen. Architectuur/deel 1. Provincie Brabant. Arrondissement Leuven, 51.
  • DENEEF R. & WIJNANT J. 2004: Historische tuinen en parken van Vlaanderen, Boutersem (Vertijk), Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Luciakerk, M&L Cahier 9, Brussel, 136-137.
  • GEYSENS R. 1998: Parochie Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart, Vertrijk, Honderdvijfentwintig jaar Dekenaat Bierbeek. Twaalf parochies in de kijker, Holsbeek, 105-106.
  • WAUTERS A. 1963:, GĂ©ographie et histoire des communes belges. Arrondissement de Louvain. Canton de Tirlemont(anastatische herdruk van 1876), Brussel, 108 e.v.
  • WOUTERS V. 1998: Legendarisch en vroom Hageland. Van vermaard Bedevaartsoord tot eenvoudige Veldkapel in het Hageland en Vlaams-Brabants Haspengouw, Leuven, 78- 81.

Bron: Beschermingsdossier DB002307, Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart: ommuurd kerkhof en Kerkhofstraat (digitaal dossier)

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof: kerkhof ()

De bescherming als monument betreft het ommuurd kerkhof en een deel van de gekasseide Kerkhofstraat, parallel aan de kerk.