Herenhuis Bauchau

Beschermd monument van 03-12-2014 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Leuven
Deelgemeente Leuven
Straat Bondgenotenlaan
Locatie Bondgenotenlaan 140 (Leuven)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/24062/436.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis Bauchau

Bondgenotenlaan 140, Leuven (Vlaams-Brabant)

Heropgebouwd herenhuis, in 1921 ontworpen door architect Stevens met twee bouwlagen en vier traveeën onder mansardedak en met neorococo-geïnspireerde gevel.

Beknopte karakterisering

Typologieherenhuizen
Stijlneorococo
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Het herenhuis Bauchau is, met inbegrip van de achterliggende tuin, beschermd als monument.

Waarden

De herenwoning Bauchau is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als wederopbouwpand is de herenwoning Bauchau een indirecte getuige van de Grote Brand van Leuven, waarbij de voormalige Statiestraat - nu Bondgenotenlaan - op 25 en 26 augustus 1914 nagenoeg volledig in de as werd gelegd door vergeldingsacties van de Duitse bezetter.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Authentieke en voor de wederopbouw van Leuven representatieve en voorname herenwoning, in 1921 voor Eugène Bauchau naar ontwerp van de voor Leuven niet onverdienstelijke architect Alphonse Stevens als tweelagig en vier traveeën tellend enkelhuis met koetspoortdoorgang ontworpen. Het huis heeft een intact bewaarde neorococo- lijstgevel, opgetrokken in natuursteen boven een hardstenen plint en getypeerd door decoratief omlijste vensters, een mansardeverdieping met attiek en een rijk geëlaboreerde poorttravee, afgelijnd door imitatiebanden, bekroond door een oeil-de-boeuf en voorzien van een rondboogvormige koetspoort met rocaillemotief in het houtwerk van het bovenlicht, en een monumentale, als maskaron uitgewerkte sluitsteen ter ondersteuning van een gebogen balkon met fraai smeedijzerwerk. Hoge ensemblewaarde door bewaarde planindeling en oorspronkelijke, in Louis XVI-stijl uitgewerkte interieurafwerking van hal, salons en kamers, waarbij onder meer parketten, dubbele paneeldeuren, in grisaille beschilderde supraportes, gedecoreerde marmeren schouwen, stucdecor op wanden en plafonds, en de monumentale, houten bordestrap nog getuigen van de vroegere rijke woonstijl.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.