Jordaenshuis

Jordaenshuis
definitieve wijzigingsbesluiten: 09-07-1980  ID: 1428

Beschrijving

Het Jordaenshuis is beschermd als monument. Sinds 25 oktober 1950 waren de voorgevels van het woonhuis en het atelier en het zich daarachter bevindend vertrek als monument beschermd. Op 9 juli 1980 werd deze bescherming gewijzigd zodat sindsdien het volledige Jordaenshuis als monument is beschermd. Op hetzelfde moment werd de gedeeltelijke bescherming van een ander deel van het Jordaenshuis ook uitgebreid tot het volledig gebouw, waardoor het pand nu tweemaal beschermd is als monument.

Het Jordaenshuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu cultuurhistorische waarde

Jordaenshuis

Hoogstraat 43, Reyndersstraat 6 (Antwerpen)
Kunstenaarswoning gelegen aan binnenplaats tussen Hoogstraat en Reyndersstraat, in 1618 en 1639 aangekocht door Jacob Jordaens, die omstreeks 1640 de twee barokvleugels liet optrekken. Classicistisch koetshuis uit de late 18de eeuw of vroege 19de eeuw.