Woning Leon Famelaer-Kerckaert

Beschermd monument van 21-10-2014 tot heden

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Wetteren
Deelgemeente Wetteren
Straat Wegvoeringstraat
Locatie Wegvoeringstraat 46 (Wetteren)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/42025/189.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Woning Leon Famelaer-Kerckaert

Wegvoeringstraat 46, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

De voormalige woning Leon Famelaer-Kerckaert, gelegen aan de Wegvoeringstraat is een representatief voorbeeld van een burgerhuis in art-nouveaustijl van 1904-1905, naar ontwerp van de Gentse architect Geo Henderick.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

De bescherming omvat het art nouveau burgerhuis Leon Famelaer-Kerckaert, ontworpen door Geo Henderick.

Waarden

De woning Leon Famelaer-Kerckaert is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De voormalige woning Leon Famelaer-Kerckaert is historisch representatief als voorbeeld van een kwaliteitsvol burgerhuis in art-nouveaustijl van 1904-1905, naar ontwerp van de Gentse architect Geo Henderick, gebouwd in opdracht van bouwondernemer en meester-metser Leon Famelaer uit Wetteren.
De woning is eveneens representatief voor de evolutie die Wetteren in de 19de eeuw doormaakte waarbij de kleine gemeente Wetteren uitgroeide tot een centrumgemeente met stedelijke allures waarbij de begoede burgerij vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tot en met het begin van de 20ste eeuw voor zichzelf ruime burger-, herenwoningen en villa's aan de belangrijkste uit- en invalswegen liet bouwen, zoals de Wegvoeringstraat. Voor het ontwerp, de inrichting en aankleding van deze nieuwe woningen deed de burgerij een beroep op geschoolde bouwmeesters, architecten en kunstenaars die aan de eigen academie of deze van Dendermonde en Gent hun opleiding hadden genoten en waarvan enkele zelfs landelijke faam genoten zoals architect Geo Henderick, de bouwmeester van de woning aan de Wegvoeringstraat 46.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
De voormalige woning Leon Famelaer-Kerckaert van 1904-1905 behoort tot de vroegste professionele realisaties in art-nouveaustijl (geometrische strekking) van de Gentse architect Geo Henderick, waarmee hij onder meer op de IIIde tentoonstelling van de "Association Artistique de Gand" (1905) naambekendheid verwierf en die hem terecht bij de talentvolle tweede generatie art-nouveau-architecten deed rekenen.
Architectuurhistorisch is de burgerwoning illustratief en zeer herkenbaar voor de zeer persoonlijke stijl en vormentaal die architect Geo Henderick ontwikkelde en in zijn ontwerpen tussen 1906 en 1914 veelvuldiger toepaste: zoals onder meer schuinoplopende gevelvelden en pseudo-pilasters met gebogen topstukken die boven de kroonlijst uitschieten, sierankers, boogvormige lintelen, drieledige verdelingsmotieven in de ramen, en dergelijke gecombineerd met een kleurrijk gevelparement met geglazuurde tegels en tegeltableaus in Hasseltse keramiek. De burgerwoning onderscheidt zich van de aanpalende bebouwing aan de Wegvoeringstraat door de kwaliteitsvolle vormgeving en het hoogwaardige materiaalgebruik en beantwoordt bovendien als burgerhuis aan de mode, de smaak en de noden die welstellende burgers in die tijd als woonvorm prefereerden.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.