Stationsgebouw Wetteren met wachthuis

Gemeente Wetteren
Straat Stationsplein
Locatie Stationsplein 15 (Wetteren)

Station Wetteren met wachthuis

Stationsplein 15, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

Gelegen aan de spoorlijn Mechelen-Dendermonde-Gent, ingehuldigd op 28 september 1837. Het station te Wetteren werd ontworpen door architect Auguste Payen (1801-1877), ingenieur-architect bij de Staatsspoorwegen.

De bescherming omvat het stationsgebouw met wachthuis van het station van Wetteren.

Waarden

Het spoorwegstation met inbegrip van het wachtlokaal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als typologisch goed bewaard voorbeeld van een stationsgebouw uit 1848, ontworpen door Architect A. Payen (1801-1877) en gebouwd in opdracht van de Staatsspoorwegen (neoclassicistische fase van de ontstaansperiode 1835-70), gedeeltelijk in rondboogstijl met ruim gebruik van arduinen architecturale accenten. Het wachtlokaal is eveneens een goed bewaard voorbeeld in neoclassicistische stijl.