Stationsgebouw Wetteren met wachthuis

Spoorwegstation Wetteren met wachtlokaal

De bescherming omvat het stationsgebouw met wachthuis van het station van Wetteren.

Waarden

Het spoorwegstation met inbegrip van het wachtlokaal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als typologisch goed bewaard voorbeeld van een stationsgebouw uit 1848, ontworpen door Architect A. Payen (1801-1877) en gebouwd in opdracht van de Staatsspoorwegen (neoclassicistische fase van de ontstaansperiode 1835-70), gedeeltelijk in rondboogstijl met ruim gebruik van arduinen architecturale accenten. Het wachtlokaal is eveneens een goed bewaard voorbeeld in neoclassicistische stijl.

Station Wetteren met wachthuis

Stationsplein 15 (Wetteren)
Station, gelegen aan de spoorlijn Mechelen-Dendermonde-Gent, ingehuldigd op 28 september 1837 en ontworpen door architect Auguste Payen, ingenieur-architect bij de Staatsspoorwegen. Het station in neoclassicistische stijl werd in 1848 voltooid. In 1882 werden de flankerende aanbouwsels uitgebreid met één travee in aangepaste stijl. Circa 1906 bouw van een wachthuis voor de reizigers aan de overkant van het spoor.