Hoeve 't Wilgenhof

Hoeve 't Wilgenhof

Ruddervoordsestraat 108 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve horend bij het nieuwe woonhuis nummer 108. Volgens zegsman was dit het geboortehuis van Léon Claeys (1879-1966). Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld binnen een omhaagd perceel met twee parallelle volumes. Gelijkaardige situatie op het primitief kadasterplan (circa 1830), met het woonhuis ten westen van het erf. Het kadaster registreert in 1858 de bouw van een bakhuis ten noordoosten van het erf. Boerenhuis en bakoven worden circa 1881 vergroot. Vóór 1932 volgt nog een uitbreiding van het woonhuis en het toevoegen van een nieuw landgebouw ten oosten van het erf. Boerenhuis in witte, verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen), dakoverstek rustend op houten consoles. In kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw met aan de westzijde een lage uitbreiding van circa 1884.